Historie van de Tour de Gazet

 

De Tour de Gazet is sinds de eerste editie van 2013 altijd een succesvolle rally met een goede naam geweest. Een rally laat op de kalender, met altijd een sterk deelnemersveld. Veel mooie herinneringen, foto's en rallydagen later is de Tour de Gazet niet meer weg te denken uit de rallykalender. Via Gelderland en Overijssel kwam de rally in Brabant terecht en is hier niet meer vertrokken. Ben Vermeer en zijn team zorgde jarenlang voor een heerlijke rallydag.

De 2022 editie was de eerste editie namens de Rallymeester. Met inmiddels vertrouwde uitzetter Fred Hak en ondersteuning van Jürgen Donders kon de Rallymeester bouwen op een zeer ervaren team. Lees hieronder per jaar een korte samenvatting. 

2013

Op 30 november 2013 werd de eerste editie van de Tour de Gazet verreden. Een nieuwe rally aan het eind van een seizoen. Deze eerste editie, ook wel bekend als de Lochem-editie, vond plaats in Oost-Gelderland. Er werd gestreden in een sport- en tourklasse. De nieuwe rally was gelijk in trek, getuige de reservelijst die moest worden opgesteld vanwege de vele inschrijvingen. Uiteindelijk werd er met 80 equipes een prachtig nieuwe rally geboren, de feedback was dan ook: ''Een mooie nieuwe rally''. 

2014

Na zo een succesdebuut in de rallywereld kon een vervolg uiteraard niet uitblijven. De tweede editie startte en finishte bij 'Auberge 't Asje' in Dalfsen. Er werd vertrokken in oostenlijke richting naar Hardenberg, maar niet te oostelijk want de landsgrens passeren was verboden. Na een heerlijke lunch werd er over de even rustige als mooie Overijsselse weggetjes teruggereden naar Dalfsen. 

2015

De derde editie in 2015 zal altijd worden herinnerd door het feit dat Jacqueline en Jurgen even uit de greppel geholpen moesten worden, het kon ze deze dag niet weerhouden van de overwinning. De rally startte vanuit Hengelo en werd bemoeilijkt door laagstaande zon en verminderde oplettendheid bij menig equipe. Wie weet had de gezellige avond voorafgaand aan de rally daar invloed op... Om de rally af te maken werd er geluncht bij de Watermolen Singraven in Denekamp, wat een mooie locatie en mooie editie.

2016

In aanloop naar de Lustrum editie werd een nieuw gebied strijdterrein van de Tour de Gazet. Deze vierde editie startte in Uden bij het nieuwe van der Valk hotel. De positie op de kalender bleef onveranderd en dat bracht flink wat kou met zich mee. Ohja, naast het nieuwe gebied was ook een expertklasse nieuw voor de Tour de Gazet. De route leidde de deelnemers zuidelijk naar de lunchlocatie 'De Hooghei' in de bossen tussen Verlicum en Rosmalen. Na de lunch ging de route naar de noordgrens van de provincie: de Maas. Uitdaging was niet alleen de kou, maar ook de wel heel gedateerde kaart. Het leidde tot mooie nieuwe herinneringen die toegevoegd konden worden aan het Tour de Gazet verhaal. 

2018

Na een jaartje pauze was het dan zo ver! Het eerste lustrum van de Tour de Gazet. Deze editie werd op zaterdag 24 november gereden. Ruim 100 equipes waren deze editie aanwezig voor 5 uitdagende trajecten. De reacties na afloop waren erg positief, op naar vijf mooie nieuwe edities!

2019

De zesde editie van de Tour de Gazet was de drukste. Met 111 startende equipes moest de inschrijving voortijdig dicht en was het volle bak. Misschien dat de drukte meespeelde in het feit dat de dag erg uitdagend was met een hoger dan gemiddeld aantal strafpunten in eigenlijk alle klassen. Ondanks de uitdaging ontstonden er weer mooie verhalen en waren er veel tevreden gezichten aan de finish in Uden.

2021

Na een jaartje uitstel kon de zevende editie gelukkig doorgaan. Een dag voor de nieuwe 5-5 lockdown werd in het inmiddels bekende Noord Brabant gestreden in 3 klassen. In de expertklasse was de spanning om te snijden met een verschil van 13 strafpunten. Ook de sportklasse kende een miniem verschil van slechts 5 strafpunten tussen de nummers 1 en 2. Kortom een zeer spannende en geslaagde editie.

2022

De 8ste editie kende met het Fletcher Hotel Teugel een bekende startlocatie. Met 80 startende equipes niet de drukste editie van de Tour de Gazet, maar wel een zeer geslaagde editie. Voor de Rallymeester was dit evenement een vuurdoop dit slaagde. De lunch bij F@deGruyter was succesvol en de spanning in het klassement was in de Tour- en Sportklasse groot. Uiteindelijke verschil tussen de plekken 2 en 3 was in beide klassen slechts 1 punt. De overall winaars van deze editie verbraken eindelijk de vloek van de Tour.  Lees hun verslag HIER